
kielbout inspectie
Niet Destructief Onderzoek met High Tech Ultrasoon Meetapparatuur levert een betrouwbaar beeld van de conditie van kielbouten.
Waarom een kielbout inspectie?
- Onbekende geschiedenis van het zeiljacht
- Vermoeden van schade door grondberoering, stranding of aanvaring
- Beweging tussen kiel en romp
- Vervorming van de romp bij het bewegen van de kiel
- Roestige kielnaad, kielbouten, onderlegplaten en/of moeren
- Water tussen kiel en romp
- Leksporen bij de kielbouten in de bilge

Wat is een kielbout inspectie?
Een kielboutinspectie is een vorm van bouwkundige inspectie, gericht op het controleren van kwaliteit en veiligheid van de kielbouten.
De kiel is een essentieel onderdeel van ieder zeiljacht. De kiel zorgt voor stabiliteit, koersvastheid en lift. Kielbouten zijn metalen draadeinden of tapbouten die in de kiel zijn geschroefd of gegoten. De kielbouten steken door de huid van het schip en zijn verbonden met (een frame in) de romp. Kiel en romp behoren een star en onbeweeglijk geheel te vormen.*
* De zwenkkielen van bijvoorbeeld Volvo Ocean-65 schepen vormen hierop natuurlijk een uitzondering
Niet-Destructief Onderzoek van de kielbouten
Met behulp van de nieuwste generatie ultrasoon apparatuur voeren wij niet-destructief onderzoek uit op de kielbouten. We onderzoeken het materiaal op scheurvorming, tekenen van: metaalmoeheid en gevormde corrosie.
Hoe ontstaan defecten van de kielbouten?
Naast de oorzaken zoals: aan de grond, op een strekdam of op de rotsen lopen, volledige stranding, aanvaring en dergelijke is er nog het fenomeen metaalmoedheid.
Tijdens het varen variëren de krachten op de kielbouten voortdurend. Bijvoorbeeld: bij onder helling varen, zoals aan de wind, worden de kielbouten aan de lijzijde iets gestuikt (samengedrukt), terwijl ze aan de loefzijde worden gerekt. Bij maar één rij kielbouten worden deze steeds een beetje gebogen. De mate van dit stuiken, rekken of buigen hangt af van onder andere hellingshoek, golfhoogte, zeilconfiguratie en kielconstructie.
Bovendien geven bewegingen zoals: overstag gaan, van een hoge golf vallen, uit het roer lopen, gijpen, en zelfs voor anker liggen in deining een wisselende belasting op de kielbouten.
Ofschoon dit rekken, stuiken en buigen slechts enkele honderdsten van millimeters of tienden van graden betreft, veroorzaakt het op termijn metaalmoeheid.
Wat kunnen we eraan doen?
Ultrasone meting maakt het mogelijk, verandering in kristalstructuur, scheurvorming en/of vormen van corrosie in de kielbouten te bepalen. Wanneer aanwezig, kan de locatie nauwkeurig worden bepaald zo ook de ernst van deze indicaties.

Bij het vaststellen van een indicatie (vakterm voor afwijking) wordt deze beoordeeld aan de hand van ijklijnen*. Vervolgens wordt bepaald of de betreffende kielbout(en) moet(en) worden gevolgd (bijvoorbeeld door na twee of vijf jaar opnieuw te meten), of dat directe reparatie of vervanging noodzakelijk is. Belangrijk hierbij is te benadrukken dat de uitkomst van het onderzoek als aanbevelingen/advies geldt voor de eigenaar of opdrachtgever.
* Met behulp van metingen op proefstukken waarop verschillende soorten indicaties zijn aangebracht (zoals overbuigen, overstrekken, inkepingen) zijn ijkcurves ontwikkeld waarmee minimale meetafwijkingen vastgesteld kunnen worden. Dit in overeenstemming met de hiervoor geldende Internationale Standaards.
Triple A Yachting kan advies en/of begeleiding bieden bij reparatie of vervanging.

Contact
Triple A Yachting
Rotterdamsekaai 13
4331 GM Middelburg
Bedrijfsgegevens
Triple A Yachting is een handelsnaam van Triple A Naval & Industry B.V.
KvK : 57456550
BTW: NL852588070B01
IBAN: NL96RABO0119683911